dimecres, 11 de maig del 2011

L'etarra i la pancarta de Bildu

Fotos com la que il·lustra aquesta entrada fa que els que hem defensat (i defensem) la participació de Bildu en els properes eleccions del 22 de maig, ens quedem amb cara de babaus, i sense arguments. Molta gent (entre ells, jo) pot interpretar el gest de l'etarra Ander Errandonea com una burla. "Mireu, maketos", sembla que vulga dir l'etarra, "estic lliure i, a més, anem a tornar a les institucions basques. Quin gol vos acabem de clavar per tot l'escaire!" És cert que tots tenim el dret de la llibertat d'expressió, però no crec que eixir de la presó amb aquesta pancarta, haja sigut la decisió més intel·ligent que ha pres Errandonea en sa vida. Si mitja Espanya està carregant contra el Tribunal Constitucional per haver deixat que Bildu concòrrega a les eleccions, no els dones la raó amb aquesta acció. Estem davant d'una etapa clau per aconseguir la pau a Euskadi i cal pensar amb el cap, no amb els peus.

A més, estic segur que aquesta foto no ha agradat gens als dirigents de la coalició. Hui, novament, han hagut de desvincular-se públicament d'ETA i remarcar que la seua aposta per la independència és, només, per la via pacífica. I és que, com diu la saviesa popular, la dona del Cèsar (i jo afegiria, el mateix Cèsar) no només ha de ser honesta, sinó aparentar-ho.

La fotografia ha donat ales als que tornen a demanar que Bildu no es presente a les eleccions. Per al PP, en paraules de la seua portaveu al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, la foto deixa ben clara la connexió de la formació abertzale amb els terroristes. El PSOE també han expressat el rebuig a la fotografia i anuncien que l'Advocat de l'Estat podria prendre cartes en l'assumpte.

Males notícies per a aquest procés de pau (si és que estem davant d'un), en el qual les formes són tan importants. No les descuidem i no tornem a cometre errades com les d'ahir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada