dimarts, 31 de maig del 2011

Adéu mestre, Hy teacher!

En primer lloc he de dir que sóc conscient que l'opinió que estic a punt d'escriure em provocarà una pluja de crítiques. Però seré valent i continuaré avant. I ahí va l'opinió: "no em pareix gens malament, a priori, el nou pla lingüístic que Font de Mora s'ha tret de la mànega". Uff, ja estic més relaxat, ja ho he dit. 

Ah, que no saben de quin pla els parle? No m'ho crec, els considere uns lectors molt informats. Però, per si hi ha algun despistat, es tracta d'un pla que acabarà amb les diferents línies i programes lingüístics que existeixen en l'actualitat (la línia en valencià, el PIP...) i ho substituirà per un programa únic -en teoria- trilingüe. Un terç del currículum s'impartirà en valencià, un altre terç en castellà, i el tercer, novetat, en anglés.

No ho veig malament. Per una banda estaríem davant d'un intent per a què els nostres alumnes, aconseguiren controlar tres llengües a la fi de l'escolarització obligatòria -si tot anara perfecte, és clar-. A més, s'acabarien les polèmiques instigades pels sectors més rancis de la nostra societat, en favor de la llibertat lingüística -del castellà, per supost-. Per altra banda, s'obligaria als centres concertats -eixos que puntuen tant alt en les llistes de millors col·legis de la Comunitat Valenciana-  a implicar-se en la promoció de la nostra llengua. Un fet que hui en dia, tot i que compten amb finançament públic, no fan. A més a més, entenc que desapareixerien les diferències entre zones castellanoparlants i zones de predomini lingüístic valencià. Tots haurien d'aplicar el mateix programa.

Ara bé, entenc les crítiques l'esquerra, el valencianisme i bona part del món educatiu. Tinc claríssim que per a què un sistema així funcione s'ha d'invertir moltíssim. I, com deia el poeta, corren temps dolents per a la lírica. Enguany la Conselleria d'Educació ja ha aplicat la tisora i per als pròxims cursos, esperem el bisturí o la katana. Per tant, l'anunci de Font de Mora -coneguent un poc els budells del govern valencià- té pinta de ser propaganda política i poc més.

Respecte a si aquest programa serà la puntilla al valencià com denuncien diversos sectors, entre elles Escola Valenciana, no tinc clara la resposta. Les enquestes diuen que cada any baixa de manera alarmant l'ús del valencià en el carrer. Ja som minoria els valencianoparlants. I això, per molta llei educativa que s'intente implantar, dubte que puga canviar la tendència. El problema del valencià al País Valencià són els valencians. Mentre l'empresariat, els mitjans de comunicació, els esportistes d'elit i els polítics de torn, no deixen de pensar que parlar la llengua del poble és un defecte, ací no hi ha res a fer. Eixa és la clau.

No li peguen més voltes, o la societat valenciana aprén a valorar la seua llengua i la seua cultura o d'ací poques dècades, els professors de valencià passarem al departament de llengües mortes, en companyia del llatí i del grec.

La partida encara no està perduda, però tots hem d'aportar el nostre granet d'arena. Ací tenen el meu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada