dilluns, 20 de desembre del 2010

Ciudad Juárez, la porta de l'infern

Benet XVI encertà, l'infern existeix. Però quan ho va assegurar no va precisar la seua ubicació amb massa exactitud. Tres anys més tard, no cal que ningú li ho torne a preguntar. Jo, almenys, ho tinc ben clar: l'infern està a la ciutat mexicana de Ciudad Juárez, a l'estat de Chihuahua. Es tracta d'un territori corromput pel narcotràfic i dominat per diverses bandes de delinqüents sense escrúpols que imposen la seua llei a punta de pistola. No tenen pietat. No coneixen aquesta paraula. Segurament perquè no és sinònim de matar o de mort. Afusellar, ajusticiar, escabetxar, assassinar, decapitar, degollar, estrangular, executar, linxar, rematar o immolar, són alguns dels verbs que conjuguen cada dia. Què fa la policia? Ah, però hi ha policia? I la justícia? Ah, però queda algun jutge que no estiga comprat pels narcos?

Amb tot, la xifra que més aborrona és la que estan a punt de llegir. En l'última dècada vora tres-centes joves han sigut assassinades i més de cinc-centes continuen desaparegudes. Qui hi ha darrere d'aquestes morts? No se sap. Però, tampoc ningú s'ha esforçat a preguntar-ho. Total, la majoria eren pobres i ningú les esperava a casa per sopar...

L'últim assassinat va ocórrer el dijous passat, just enfront del palau del govern de Chihuahua. A la víctima li deien Marisela Escobedo i va morir d'un tret al cap. Tenia 52 anys i des de l'any 2008 lluitava perquè la justícia aclarira el brutal assassinat de la seua filla. Rubí, com li deien, a penes tenia 16 anys. Acabava de donar a llum a una xiqueta, a la que va anomenar Heidi, i tenia tota la vida per davant. Clar, si no l'hagueren condemnada a nàixer i viure a l'infern. Fa dos anys -agost de 2008-, un dimoni anomenat Sergio Barraza, amb qui la jove tenia una relació sentimental, va acabar salvatgement amb la seua vida.  La policia el va detindre un any després i el va posar a disposició judicial. Barraza va confessar el crim i, a més, va assenyalar el lloc on havia soterrat les restes de la xicona.

Incomprensiblement, el tribunal el va deixar en llibertat per falta de proves. Davant d'aquesta injustícia, Marisela va començar una sèrie de mobilitzacions perquè es reobrira el cas i, gràcies a la pressió popular, ho va aconseguir. Malauradament, quan la justícia havia decidit que calia condemnar Sergio Barraza, aquest ja feia temps que havia deixat que la terra se'l tragara.

Les autoritats mexicanes han assenyalat Barraza com a inductor de la mort de Marisela. De fet, feia unes setmanes que Marisela rebia amenaces per part de l'entorn de l'assassí de la seua filla. Sabia que la mort la rondava; però va preferir morir, abans que agenollar-se davant d'aquells que acabaren amb la vida de la seua filla.

Hui, Mèxic és un clam i tots han condemnat l'assassinat de Marisela Escobedo. Fins i tot aquells que li van donar l'esquena quan aquesta pobra dona, reclamava justícia per la mort de la seua filla adolescent. Esperem que demà ningú l'oblide i d'una vegada per totes algú tinga el que cal tindre, perquè nàixer dona a Ciudad Juárez no siga sinònim de mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada