diumenge, 12 de juny del 2011

La ruta fluvial del Túria

València, tot i que molta gent no ho sap, no va sorgir vora la mar. No. Els romans la van fundar en una illa del riu Túria. Un riu que degut a les transformacions urbanístiques de la ciutat, hui en dia és un dels grans desconeguts per als valencians de la capital. Des de fa uns anys, gràcies a la declaració del tram final del riu com a Parc Natural, molts estem començant a descobrir una de les principals artèries fluvials de la nostra terra i uns paisatges sorprenentment bonics, tot i la seua proximitat a la gran ciutat.

Dins d'aquest territori hi ha una ruta ciclista que, pràcticament, el recorre en la seua totalitat, des de València fins Vilamarxant. El recorregut es pot començar on a qualsevol li vinga bé. Si hi ha algú que vol fer, per exemple, un viatge a través de la història, viatjant des de la València del segle XXI fins els orígens de la ciutat, passant pels escenaris del nostre gran segle d'or, el que pot fer és començar a pedalar en la Ciutat de les Ciències. Des d'allí, a poc a poc arribarà al parc de Capçalera, des d'on, podríem dir, comença la ruta, pròpiament dita.

A partir d'allí, a través d'una pista de terra apta per a quasi tot tipus de bicicletes, deixarem arrere la ciutat i ens endisarem pels capritxosos camins de terra i aigua que el Túria va construir fa milers i milers d'anys. Travessarem els termes de Mislata, Quart de Poblet, Paterna, Manises, Riba-roja i, finalment, Vilamarxant.

És una ruta que ofereix grans constrastos. Trobarem zones molt degradades, especialment les que estan més a prop de la capital; però, per altra banda, descobrirem uns paisatges preciosos, més propis d'altres latituds, que de la Mediterrània. A més, travessarem una sèrie de ponts de fusta, que afegeixen l'element bucòlic a la ruta.

En total, des del parc de Capçalera fins el final tindrem uns trenta quilòmetres, tal vegada algun més, que farà les delícies dels amants de la bicicleta -especialment la de muntanya- i de la natura.

Ah, el recorregut no compta amb cap complicació destacable; per tant, és una ruta apta per tots els públics (amb un mínim de preparació, és clar).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada