divendres, 28 de novembre del 2014

Una imatge val més que mil paraules



           Una de les frases més cèlebres del periodista José María García era que “s’agarra primer a un mentider, que a un coix.” I tenia tota la raó, perquè la veritat, per molt que ens esforcem a amagar-la, al final acaba triomfant. L’alcalde de Vilallonga, el socialista Enric Llorca, sempre ha mantingut que ni ell ni el seu grup municipal tenien coneixement que s’estiguera elaborant un llibre d’història del poble. Aquesta és la principal raó, que no l’única, que ha adduït per negar-se a la difusió del treball d’Abel Soler. Vaja, que havia sigut una nova malifeta dels malvats regidors del Bloc-Compromís que havien maniobrat amagant-li-ho a ell i al seu partit. Doncs bé, com diuen a les facultats de Periodisme, moltes vegades una imatge val més que 1000 paraules. En la foto que il·lustra aquest article tenen la prova que Llorca no diu la veritat.


                Es tracta d’una instantània de la conferència que va pronunciar Soler sobre la història del poble el 28 de gener de 2012. Era el primer gran acte per commemorar el 400 aniversari de la Carta Poble de Vilallonga. Com poden observar, a la taula l’acompanyen l’aleshores regidor de Cultura, Santi Alberca, i l’alcalde, el senyor Llorca. L’acte va ser arreplegat per diversos mitjans de comunicació que l’endemà van destacar que es va aprofitar la conferència per presentar el projecte sobre el llibre d’història del poble, que escriuria el mateix Soler. Ací tenen la cita textual d’un dels mitjans que se’n van fer ressò:

                “La conferència va estar presentada pel regidor de Cultura, Educació, Valencià i Festes, Santi Alberca, qui va aprofitar per presentar la Comissió del IV Centenari, algunes de les activitats que volen realitzar-se així com el projecte del llibre d’història del poble que està elaborant i coordinant Abel Soler, amb qui va convidar a col·laborar a tot el poble aportant fotografies i documents.” www.saforguia.com 

                Com poden comprovar no és cert que l’alcalde no tinguera ni idea que s’estiguera elaborant un llibre sobre la història del poble. Tècnicament el Bloc-Compromís no va realitzar cap maniobra a esquena de l’alcalde. El dia que es va fer públic Llorca estava a penes a un metre del regidor que va fer l’anunci. I si no es va assabentar, degué ser perquè ell mateix es va girar quan parlava Santi Alberca. O perquè, tal vegada, en aquells moments duia uns auriculars per escoltar al Madrid – Saragossa que estava jugant-se al Bernabeu des de les huit de la vesprada d’aquell 28 de gener. Per tant, senyor Llorca, deixe de mentir. Vosté sabia perfectament que Abel Soler estava elaborant un llibre sobre la història del poble.

                És possible que les raons per impedir la difusió del llibre siguen unes altres. Segurament estarà enfadat amb els regidors del Bloc-Compromís, perquè vosté no apareix al llibre. Estic d’acord amb vosté. De la mateixa manera que el regidor de Cultura, Santi Alberca, va escriure la introducció del llibre, considere que hauria sigut adequat que vosté també figurara.

                Potser tampoc li ha agradat l’autor del llibre. La veritat és que encara no he tingut temps de llegir el llibre, lògicament perquè vosté no m’ho ha permés, per aquest motiu no puc entrar a valorar si el llibre de Soler és un pamflet polític, com sembla que el considera vosté, o un rigorós treball d’investigació. Però cal dir que el currículum de Soler parla per si mateix. Ha escrit vora 50 llibres de les mateixes característiques que el que ha elaborat per al nostre poble. També compta amb innumerables articles en publicacions de reconegut prestigi. Siguem seriosos. Respectem, per favor, la labor dels experts. Jo pensava que sent socialista, vosté valoraria més el saber i la cultura. Però ja veig que estic equivocat.

                Per altra banda, diuen que tampoc li ha agradat que l’autor haja optat al títol pel topònim del poble en valencià ‘Vilallonga’. Als llibrets de festes dels últims anys només ha figurat el nom del poble en castellà ‘Villalonga’ i tampoc s’ha acabat el món. A més a més, l’article 20 de la Constitució garanteix la llibertat d’expressió de l’autor i, per molt que no li agrade, Soler està en el dret de posar el títol que li vinga en gana. Per això l’autor és ell, no jo, ni vosté.

                Per últim, també crec que ha carregat contra l’autor, al qual ha acusat d’intentar imposar-nos un escut que no respecta les nostres senyes d’identitat. Açò també és fals. L’autor l’únic que ha manifestat és que l’escut que gastem com a emblema del poble no respecta les lleis de l’heràldica i que, per aquest motiu, la Generalitat no ens l’aprovaria. De fet no és oficial. Per això, Soler suggereix un altre disseny, sense tractar d’imposar res a ningú.

                En definitiva, senyor Llorca, recapacite. Ja no s’estila cremar llibres. La Inquisició va desparéixer l’any 1834 i, curiosament, l’última víctima va ser un mestre d’escola valencià, anomenat Cayetano Ripoll. Deixe d’avergonyir-nos com a poble i permetra’ns conéixer de quina manera vivien els nostres avantpassats i quins eren els principals maldecaps que patien. No vulga passar a la història com un vulgar Torquemada. Ni vosté ni els veïns de Vilallonga (ni tampoc els de Villalonga) ho mereixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada