dimarts, 4 de gener del 2011

Continua la crisi, però -almenys- salvarem els nostres pulmons

Des de diumenge ja no es pot fumar en cap lloc tancat, ni al costat de centres hospitalaris, ni, tampoc, prop d'instal·lacions infantils. Ja era hora. Sí, ja sé que puc se'm pot qualificar d'avantatjós perquè no sóc fumador -habitual-. Però ha de donar gust tornar a casa (després d'haver-te fet un café, d'haver dinat, o d'haver estat de marxa amb els amics) sense tindre la necessitat de descontaminar la roba, dutxar-te amb aigua de la Mare de Déu de Lourdes, o sotmetre't a un tractament d'oxigen per tornar a respirar amb normalitat.

Com és normal -sempre que parlem de vicis i d'economia- s'han alçat unes quantes veus en contra. En primer lloc, alguns fumadors han alçat la bandera de la llibertat i consideren que el govern els ha lesionat un dret fonamental: el d'ennegrir-se els pulmons. No, senyors, no se'ls està lesionant cap dret, perquè no només ennegreixen els seus pulmons, sinó els dels que estan al seu voltant (cambrers, no fumadors d'altres taules, xiquets...).

També s'han queixat els propietaris d'establiments hostalers, assegurant que minvaran els seus beneficis. Fins i tot, hui ja hem conegut els casos d'alguns restaurants que estan negant-se a aplicar la llei. Potser baixen els beneficis, però no crec que ho facen d'una manera significativa. Amb l'anterior llei antitabac, que era menys restrictiva, sí que podia produir-se un transvasament de clients d'un bar a un altre. Però en aquesta ocasió no pot ocórrer: no es pot fumar ni en aquest bar, ni en el cantó, ni en cap.

Ara bé, la nova llei sí que causa un greuge econòmic a tots aquells establiments que farà tres o quatre anys es gastaren una part dels seus diners en condicionar els locals, per separar els fumadors de la resta de clients. En alguns casos es van fer unes inversions quantioses amb aparells extractors de fum molt cars. Per a ells, el govern sí que hauria d'haver previst una sèrie de compensacions econòmiques.

Per a la resta, aire pur. Clar, sempre i quan la fritanga ho permeta.

3 comentaris:

  1. Considere que aquesta és una llei imprescindible; tanmateix, és cert que caldria compensar als hostalers ( al voltant d'un 5 per cent) que van condicionar els locals fa 3 anys). Aquesta llei està tenint certa contestació al carrer, però sobretot molta crítica mediàtica. És fàcil endevinar perquè, com que el PSOE i el Govern són dos cadàvers en avançat estat de descomposició i el sectarisme polític a Espanya es mesura a tones resulta molt fàcil criticar tot allò que facen,fins i tot les coses bones. A Espanya es calcula que moren per tabaquisme passiu entre 3.500 i 5.000 persones a l'any, i en són moltíssimes més les que pateixen afeccions pulmonars o cardiovasculars per causa del fum. Amb aquesta nova llei la xifra no es reduirà a zero, però segur que a mig termini baixarà considerablement. En aquest cas sembla que per a la brunete mediàtica les vides no importen, per a d'ells les úniques vides que tenen valor i mereixen una defensa són les dels fetus.

    ResponElimina
  2. Cent per cent d'acord. Res que afegir.

    ResponElimina
  3. Jo crec que és de sentit comú i raó el que s'ha aprovat. És una qüestió de salut, però també d'higiene. Potser els bars i restaurants han perdut una part dels clients, però en van a guanyar de nous. O no? Clar que sí, d'això no es parla. No sé quin percentatge diu estar a favor, però jo crec que és una amplíssima majoria, inclús entre els fumadors actius.

    ResponElimina