dijous, 24 de juliol del 2014

EL POLP MAI SERÀ UN BON ANIMAL DE COMPANYIA



Imagine que rocordaran aquell anunci de televisió en el qual un home de mitjana edat, un poquet llanda, està jugant amb els seus veïns a un famós joc de taula. Aquest home, en realitat, no cau bé a ningú, però com és l’únic que té aquest joc de taula, no tenen més remei que acceptar-lo al grup. I no només això, sinó que quan el veí llanda està a punt de perdre i amenaça d’anar-se’n, els companys de joc –només pel plaer de continuar jugant– acatxen el cap, miren cap un altre costat i accepten que el propietari canvie les regles en meitat de la partida. Allò de “vale, aceptamos pulpo, como animal de compañia” que ens va resultar tan graciós, per desgràcia, ha arribat a la vida pública i, creguen-me, de gràcia no té res. 


El PP (en aquest cas) ha vist que pot perdre el poder perquè la ciutadania ja s’ha fartat dels seus enganys, de la mala gestió i de l’aprofitament del bé públic que han fet alguns dels seus membres. I què estan fent per remeiar-ho? Admetre en públic que s’han equivocat? Reconsiderar les seues polítiques? No. Canviar les regles del joc en meitat de la partida perquè tot continue igual. Ahir Cospedal va aprovar en solitari a Castella - la Manxa reduir el nombre de diputats autonòmics fins a 33. L’excusa, que en temps de crisi s’ha de retallar i assumir una administració més eficient al servei de tots. Per què no han dit res d’eliminar els milers d’assessors que llastren les nostres institucions amb un sou que ja voldríem més d’un per exercir “no sé quin treball per ser membre del nostre partit”? Si volen estalviar també podrien haver parlat d’eliminar senat i diputacions o, almenys, de redefinir el seu paper. Eliminar diputats és una mesura molt populista, però l’estalvi que aconsegueix és merament simbòlic. En canvi, serà molt interessant comparar quins resultats electorals hi haurà a Castella - la Manxa amb la reducció de diputats i com haurien sigut si no s’haguera canviat la llei electoral. Qui serà el partit més beneficiat? Imagine que la resposta ens donarà la clau d’aquesta modificació legislativa.

En aquesta línia manipuladora també cal referir el globus sonda que ha llançat el president del govern perquè siga alcalde el representant de la llista més votada, amb independència que compte o no amb la majoria del consistori. Si ix endavant la proposta, el PP es garantirà conservar ajuntaments de grans ciutats, com València o Madrid, que si no canvia la tendència, amb l’actual llei electoral perdran a conseqüència dels pactes postelectorals. Aquesta proposta és molt populista, perquè de fet molta gent pensa en la línia de Rajoy; però obriria la porta al poder a molts dirigents polítics al quals la majoria de la població ha donat l’esquena, tot i que hagen sigut la força més votada.

Ja és hora que deixem d'acatxar el cap o de mirar cap a un altre costat. No hem de permetre que ens canvien les regles del joc en meitat de la partida. Si volem continuant jugant, tal vegada, el que hauríem de fer és canviar de joc i enviar al veí llanda a sa casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada