dimecres, 6 de juliol del 2011

RÈQUIEM PER GANDIA TELEVISIÓ

Hui és un dia trist per als que,  en algun temps, vam formar part de la gran família de Gandia Televisió. Una gran família en la qual, com en totes, vam viure bons moments i també vam patir uns altres que, en un dia com hui, m’estime més no recordar. Per a qui encara no ho sàpia, ahir l’alcalde de Gandia, el popular Arturo Torró, va decidir acabar amb les emissions de Gandia TV. Unes emissions que es remuntaven fins l’any 98; però que si comptem  l’etapa de Tele Safor encara hem d’afegir algun any més. Era, per tant, una televisió plenament consolidada, tant a Gandia com a la resta de la Safor; que gaudia de les simpaties del gran part dels telespectadors d’aquesta part del País Valencià.
Una televisió “il·legal” i “excessivament cara”
Torró ha tancat Gandia TV perquè considera que és un luxe per als pressuposts municipals. En l’últim exercici, el consistori gandià va destinar-hi 1’7 milions d’euros. Una despesa excessiva, en opinió de Torró, que va contra les directrius d’austeritat que predica el seu partit des de València.
L’altre argument que ha esgrimit Torró per al tancament de Gandia TV és que la televisió no pot emetre legalment, ja que la llicència que va atorgar la Generalitat obliga a la constitució d’un consorci entre els ajuntaments de Gandia, Oliva i Tavernes que, de moment, no existeix. Per tant, si Oliva i Tavernes s’incorporaren al projecte, es restablirien les emissions.
En aquest sentit, cal dir que el consorci no va poder firmar-se abans de les eleccions, per interessos polítics. L’ajuntament de Tavernes, del PP fins el passat 22 de maig, es va negar a participar en el projecte, conjuntament amb els ajuntaments socialistes de Gandia i Oliva.
Els treballadors desemparats
Amb tot, qui s’ha endut la pitjor part han sigut els treballadors de Gandia Televisió. Fins ahir tenien feina. Hui, tot i que ningú els ho ha comunicat de manera oficial, saben que no tardaran a ingressar en les llistes de l’atur. I que, a més, tindran molt complicat cobrar cap indemnització per l’acomiadament.  La raó l’hem de buscar en la situació laboral de la majoria de treballadors de la televisió municipal. Pràcticament tots, en lloc d’estar contractats per l’ajuntament o per Gandia Televisió, legalment treballen per a una productora: la Cooperativa RMC.
Aquesta productora és una mena d’empresa fantasma que es va inventar el PSOE gandià en els inicis de Gandia TV, per esquivar la situació d’al·legalitat de les televisions locals, que encara no estaven regulades per cap legislació. D’aquesta manera, com l’ajuntament no podia gestionar cap televisió, contractava els serveis d’una productora de serveis audiovisuals. Aquesta productora és la Cooperativa RMC formada pels treballadors més veterans de l’ens.
Doncs bé, el PP gandià ha estimat que a 30 de juny d’enguany ja no vol continuar amb els serveis d’aquesta productora i ha rescindit el contracte. RMC, sense l’aportació econòmica municipal, no té recursos per pagar els sous d’aquest mes i, lògicament, tampoc podrà pagar cap indemnització.
Assumirà l’ajuntament de Gandia les indemnitzacions? Marta Moragues, la gerent de RMC, entén que així hauria de ser. Però les converses que els representants sindicals dels treballadors han tingut amb els responsables municipals, no pinten gens bé. Al cap i a la fi, els han dit, l’ajuntament de Gandia no havia contractat ningú i per tant, tampoc ha despatxat ningú.
Un joguet en mans dels polítics gandians
Des dels inicis, Gandia Televisió ha sigut la joia de la Corona. Tots els partits que han tingut responsabilitats de govern han volgut controlar-la. La va gestionar el Bloc, quan va donar suport als governs socialistes de Pepa Frau i José Manuel Orengo. També, durant la passada legislatura, quan pactaren el PSOE i  la Plataforma de Gandia, la gent de Fernando Mut (PpG), va tindre cert protagonisme en el dia a dia de la tele.
El resultat d’aquesta gestió, excessivament política, ha motivat que, en ocasions, Gandia Televisió haja sigut utilitzada com a agència de col·locació laboral del governant de torn. Un exemple:  en els últims anys, Gandia TV (una televisió xicoteta amb només 30 treballadors) ha comptat amb els serveis de tres recepcionistes.
El futur de la televisió pública gandiana
Respecte al futur de la televisió pública a Gandia, hem de fer-nos ressò d’algunes especulacions que corren per la capital de la Safor. Hi ha qui opina que com Torró i uns altres empresaris vinculats al PP, ja controlen una televisió  –Tele 7, tot i que des de les eleccions, els seus treballadors estan de vacances–,  és probable que no vulguen gastar-se més diners en un altre mitjà de comunicació (o manipulació).
Es constituirà, definitivament, el consorci entre Gandia, Oliva i Tavernes per formar la gran televisió comarcal públic? Hi ha que considera que no. I, si no es fa, ja no serà per qüestions polítiques, sinó econòmiques. Oliva hauria d’aportar uns 300.000 euros al projecte i Tavernes uns 200.000. I, pel que sembla, la situació econòmica no convida a mamprendre aventures d’aquestes característiques.
Per això, també hi ha qui pensa que ara que el PP mana a Gandia i també a la Generalitat, els populars gandians podrien intentar aconseguir una llicència local exclusivament per a la ciutat ducal. Només d’aquesta manera, ressuscitaria Gandia Televisió.
Amb tot, el que sembla clar és que els actuals treballadors de la televisió pública ja no comptaran per a aquests projectes futurs, i hauran de buscar nous horitzons professionals. Però, desgraciadament, no ho tindran gens fàcil, perquè el sector audiovisual valencià viu un dels seus pitjors moments. Una etapa molt negativa que encara empitjorarà en les pròximes setmanes, quan RTVV anuncie l’acomiadament d’una part important de la seua plantilla.
Mentre arriba eixe moment, vull aprofitar aquestes línies per solidaritzar-me amb els treballadors de Gandia Televisió:
Ànim amics, que ningú vos lleve el que vos heu guanyat amb el vostre treball!!!!
La decisió de Torró ha sigut una sorpresa molt desagradable. Ningú a Gandia s’ho esperava. Ni tan sols els treballadors de l’ens públic. Ahir la notícia, pràcticament, els va esclatar en la cara. A la una es va reunir el Consell d’Administració de la Televisió i dos hores més tard els tècnics de Gandia TV rebien l’ordre de tallar l’emissió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada