diumenge, 15 de maig del 2011

Ja tenim l'enquesta de 'El País'

Amics i amigues del meravellós món de la vidència preelectoral. Com no podia ser d'una altra manera 'El País' també vaticina que el PP de Camps arrassarà en els properes eleccions del 22 M. Les xifres d'aquesta enquesta són bastant semblants a les que va publicar el CIS -l'estudi preelectoral més favorable als populars. Segons l'enquesta que ha fet Metroscopia per a 'El País' el PP aconseguiria 59 diputats (5 més dels que té en l'actualitat). Els Socialistes Valencians baixarien dels 38 que tenen ara, fins als 33 (6 menys). Mentre que Esquerra Unida n'aconseguiria 7. Els grans derrotats en la lluita per tercer espai en l'hemicicle valencià seria la Coalició Compromís, que segons l'estudi, es quedaria a 8 dècimes de poder accedir-hi, amb un 4'2% dels vots.

Hem de donar credibilitat a aquestes enquestes? Depén. Fa quatre anys, per exemple, el Diari Levante (elaborada pel Grup Marest) va publicar un estudi que deia que el PP perdria la majoria absoluta i que, per tant, Joan Ignasi Pla (PSPV) amb el suport de Compromís (EU-Bloc-Els Verds-Izquierda Republicana) hauria sigut el president de la Generalitat. Evidentment, aquesta enquesta no va encertar ni una (PP-48, PSPV 40, i Compromís 11).

En canvi, l'enquesta que va publicar el CIS quasi va calcar els resultats electorals que, finalment, es van donar: PP 53, PSPV 38, i Compromís 8. Aquest estudi només es va equivocar en un diputat de més que li va donar a Compromís i un de menys que li va sumar al PP.

En definitiva, si fa quatre anys l'enquesta que més es va acostar al resultat final va ser la del CIS, que Déu ens pille confessats. Ànim que ens esperen quatre anys molt, però que molt durs.

2 comentaris:

  1. Jo vos trasllade un comentari que he escoltat sobre les enquestes i que trobe molt encertat. I és que les enquestes s'utilitzen tant per a explicar com és la realitat, com per a modelar-la. És a dir, per a marcar una tendència que la majoria seguirà; ja siga per necessitat de sentir-se part del grup, ja siga per visualitzar marginals (a causa de les enquestes)les opcions alternatives a les dominants.

    Dani.

    ResponElimina
  2. Esperem que tingues raó. En qualsevol cas, hui he llegit a valencianisme.com que els estudis interns del PP diuen que Compromís frega ja el 5% en la intenció de vot de la gent. Cal continuar!!!

    ResponElimina