La falta de temps i, segurament, la gran quantitat de versions cinematogràfiques que s'han fet sobre les obres del gran Charles Dickens, m'havien allunyat de la seua literatura. Però farà un mes, després de veure amb la meua filla un capítol de "Les tres bessones", en el qual es recreava la història d'Oliver Twist, em vaig decidir a endinsar-me en l'univers literari de l'autor britànic. I he d'ademetre que ho he passat molt bé amb aquesta novel·la meravellosa.
Oliver Twist conta les desventures d'un orfe durant el primer terç del segle XIX a Anglaterra. Una societat terriblement injusta, on la pobresa es considera, pràcticament, com un tumor que cal extirpar, perquè no es contagie a la resta. Un pecat que s'ha d'expiar durant tota la vida i, davant el qual, no hi ha redempció possible.
Dickens descriu aquesta societat amb una mirada, en ocasions, irònica, també, un pèl paternalista i, sobretot, gens objectiva. Però el fet que no siga objectiva no li resta valor; perquè Dickens carrega sense pietat contra tots aquells que es deixen dur per la hipocresia dominant de l'època. L'autor britànic pren partit clarament per deteminats personatges que encarnen els valors de justícia, valor, honestedat i caritat. Personatges que, al remat, d'una o d'altra manera acaben redimint-se, ja siga pel penediment de la vida que han dut fins aleshores, o perquè la fortuna els ha somrigut i, per tant, han pogut canviar de vida.
Oliver Twist és, en definitiva, la crònica d'una societat injusta i amb terribles desigualtats, però que encara pot regenerar-se, gràcies a persones íntegres i amb valors. Un aspecte que, fins i tot, podríem aplicar en l'actualitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada