dilluns, 14 de març del 2011

Sobre l'energia nuclear...

Cada vegada que escolte a algun gran estadista defenent les bondats de l'energia nuclear em pose a tremolar. "És una font d'energia barata, neta, segura i necessària per al progrés de la nostra civilització." Açò és més o menys el que solen dir.  Per altra banda, també em pose a tremolar cada vegada que escolte a gent, com Zapatero, que carrega contra l'energia nuclear sense aportar cap alternativa vàlida i eficient per al sistema energètic espanyol i, per a més inri, (o almenys, això és el que diuen els mitjans de comunicació afins al PP) li compra l'energia nuclear a França.

Dels primers, moltes vegades pense que no poden creure's totes les bondats que prediquen sobre l'energia nuclear. I si ho fan és perquè deuen estar a sou dels grans productors d'energia nuclear. Barata, segurament, sí que serà (la veritat és que no tinc ni idea); però neta, neta, no crec que ho siga. Fem una ullada, si no, cap al Japó. Gran catàstrofe natural, el tsunami, a la qual s'ha d'unir la terrible emergència nuclear. Quantes persones han evacuat pel risc d'altes radiacions: cent cinquata mil? Dos-centes mil? I a Txernòbil? La gent ja no recorda les conseqüències d'aquell esgarrifador accident?

A més a més, no hem d'oblidar els residus que generen aquestes centrals. Són tan contaminants que s'han de crear cementeris especialment adequats per acollir-los durant centenars d'anys -i ningú no vol acollir-los-. Per tant, això d'energia neta, pense que cau pel seu propi pes.

Que és una energia segura... És possible; no dic que no. Tot i que alguns japonesos i una part de la població d'Ucraïna poden estar en desacord. Seguint aquest raonament, la dinamita tampoc és gens perillosa, sempre i quan, ningú tinga la mala idea d'encendre la metxa.

Ara bé, si tanquem les centrals d'on traurem l'energia elèctrica que necessitem? El petroli s'acaba i cada dia està més car. El carbó s'esgota, i, a més, provoca la pluja àcida. L'energia solar? Diuen que no s'emmagatzema; i, per altra banda, la Unió Europea ja no dóna subvencions per instal·lar-la. L'energia eòlica? Destrueix el paissatge. El biodièsel? Contribueix a l'efecte hivernacle. Per tant, què podem fer?

La veritat és que jo no tinc ni idea; però és una qüestió fonamental per al futur de la nostra economia i, sobretot, per a la supervivència del nostre planeta, que els nostres dirigents haurien de resoldre. Per favor, obliden que les eleccions són cada quatre anys i dissenyen polítiques a mig i llarg termini. Si ho fem així, segur que els nostres néts ens ho agrairan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada