dimarts, 28 de juny de 2016

Mans negres? Les dels que no van anar a votar

          Des que coneguérem els resultats electorals del passat diumenge la xarxa s’ha omplit amb comentaris que expressen l’estranyesa amb el triomf del PP. Fins i tot hi ha qui veu una jugada fosca, com diuen al meu poble, o un “putxerazo” dels de l’època de Cánovas i Sagasta. Sincerament no crec, en aquest cas, en cap teoria conspiranoica. Altra cosa seria parlar de la manipulació dels mitjans de comunicació o de les maganxes que s’intenten fer des del ministeri  de l’interior per embrutar l’honorabilitat dels rivals polítics o de les epopeies dels espanyols que viuen a l’estranger perquè puguen votar. Però considere que no podem parlar de cap “putxerazo”. Cal tenir present, per exemple, que en el recompte de vots hi ha  interventors de tots els partits. La victòria del PP de Rajoy, en conseqüència, no és cap sorpresa. Diumenge a les sis de la vesprada, quan van publicar els resultats de participació (molt més baixa que en desembre) era evident que el PP guanyaria. El votant de dretes és fidel i a l’hora d’acudir a les urnes, sovint es tapa el nas i torna a tirar la papereta del seu partit. Fa sis mesos un percentatge alt de votants del PP va voler castigar-los i va votar en taronja. Però després de veure que Naranjito firmava un pacte de govern amb el PSOE ( i del mantra del vot útil, és clar) la majoria d’ells ha tornat, com el fill pròdig, a la casa del pare.


                Per contra, molt votants d’esquerres han preferit donar l’esquena a l’acord Podem-Esquerra Unida. La coalició ha perdut un milió de vots respecte a les passades eleccions, quan van anar per separat. Xifra que, curiosament, coincideix amb la gent que aquests comicis no ha acudit a les urnes. Per tant, no busquem culpables en els votants del PP, ells tenen tot el dret del món de ser de dretes, com ho tenim els que ens considerem progressistes per ser d’esquerres. Cal entendre aquest sistema electoral i tindre clar que qui es queda a casa mai pot guanyar unes eleccions. Enhorabona als votants del PP, han guanyat merescudament.


Ara els responsables dels partits d’esquerres haurien de deixar de mirar-se el melic i posar-se a treballar, de veritat, o d’ací tres anys ja sabem qui tornarà a governar la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada