dimarts, 1 de març del 2016

CORRUPCIÓ A LA VALENCIANA (IV)




Alfonso Rus és el típic bròfec de poble. El que convida a tots en el bar, el més graciós, el més guapo i, per descomptat, el que té la boca més gran. Una boca que, en no poques ocasions, l’ha deixat en evidència. Als professors de Valencià ens va dir gilipolles. Als seus votants, burros. I va convidar a la militància del PP a celebrar la majoria absoluta de Rajoy amb xampany i dones... Tots pixats de riure. “Rus és autèntic, un home del poble...” he sentit en moltes ocasions referir-se a ell per algun dels seus fidels seguidors. Ho tenia tot permés, carta blanca. Que més donava que la gent es morira de fam! Ell apareixia al míting amb el Ferrari. Serà per diners! (copyright de Xavi Castillo). Ara bé, darrere de la personalitat megalomaníaca d’un home que ha aconseguit ser alcalde de Xàtiva, president de la Diputació de València, president de l’Olímpic i quasipresident del València, hem descobert un personatge que s’ha dedicat, suposadament, a enriquir-se amb comissions i a afavorir a amics i coneguts amb diners públics.


L’any passat, la campanya electoral de les autonòmiques i municipals estava a punt de començar, va esclatar el cas Imelsa. Recorden les gravacions que el sogre de Marcos Benavent, l’exionqui dels diners i actual hippy postmodern, va posar en mans de la justícia. Rus comptant bitllets “mil, dos mi, tres mil... dos milions de peles!” També per aquelles dates la premsa va airejar l’afer tèrbol de les bombetes de leds. Segons El Mundo, Rus va promoure un programa d’eficiència energètica perquè els ajuntaments de la província de València canviaren la il·luminació. La Diputació assumia tots els gastos i els beneficis (uns 30 milions d’euros) anaren a parar a les mans d’un empresari ben relacionat amb Rus. Aquest periòdic assenyala que, fins i tot, càrrecs de la Diputació van actuar de comercials en diversos ajuntaments de la província per afavorir els interessos d’aquesta empresa. El cas Imelsa també va embrutar de ple el govern popular de Rita Barberà, perquè entre les gravacions de Benavent apareix una conversa entre l’aleshores regidora del PP, María José Alcón i el mateix Benavent, en la que parlen de repartir-se una altra comissió. En aquesta gravació Alcon i Benavent es refereixen a Barberà com a la Jefa.

La UCO investiga blanqueig de diners a l’Ajuntament de València
Tot açò va desembocar en l’anomenada Operació Taula que ha posat davant de la Justícia a una trentena de persones, entre empresaris i càrrecs polítics del PP, entre ells, el mateix Rus i tot el grup municipal del Partit Popular de València, a qui la UCO acusa de blanquejar diners. Segons la Guàrdia Civil, els regidors i assessors del PP de València van donar cada u 1000 euros per sufragar la campanya electoral. Mil euros que després els tornarien amb els diners de la suposada caixa B del partit. Arantxa Martín, assessora de l’aleshores vicealcalde de València, Alfonso Grau, es va negar a participar la donació perquè, segons les seues paraules, “clarament era blanqueig...” Altres, en canvi, reberen els 1000 euros i tractaren de legalitzar-los comprant un Ipad en un conegut gran magatzem, per tornar-lo a les poques hores i quedar-se amb els diners. Made in la TIA. 

Imaginen amb quina impunitat operaven que fa unes setmanes fonts de la investigació em van confirmar que quan els agents de la UCO es van identificar per detindre un dels empresaris implicats, aquest els va preguntar, estranyat, si es tractava d’una broma amb càmera oculta. El PP ja no pot amagar el cap davant de tanta evidència i Génova ha expulsat del partit a tots els regidors de València i ha posat una gestora al front del partit.

Rita i Camps podrien ser investigats
De moment l’única que s’està lliurant de passar per davant del jutge és l’exalcaldessa, Rita Barberà, per estar aforada. Però el jutjat d’instrucció número 18 de València ja ha iniciat els tràmits perquè el Suprem puga investigar-la. Després de setmanes amagada i sense acudir al Senat, on suposadament treballa, Rita Barberà ha protagonitzat una intervenció pública davant els mitjans en la qual defensa seua honorabilitat i, com sol passar en aquests casos, manifesta que estava sent víctima d’un complot mediàtic orquestrat per l’esquerra radical. Temps al temps.

Un altre ex que també podria veure’s esguitat per l’Operació Taula és Paco Camps. La setmana passada la Cadena Ser revelava que la UCO apunta a l’expresident, com a responsable de la comptabilitat i recaptació en B del partit que s’utilitzaria per finançar il·legalment el PP valencià. L’expresident, en una conferència de premsa que frega l’esperpent de Valle-Inclán, va rebutjar qualsevol tipus d’implicació amb el cas i, a més, va amenaçar de tornar a la vida política. 

Segurament en les pròximes setmanes tindrem novetats, perquè a València aquest afer ha provocat una guerra interna en el PP i l’habitual hermetisme d’altres èpoques ha desaparegut. Ja estan apareixent acusacions creuades en els mitjans entre les diverses faccions. Uns apunten a Grau, l’exvicealcalde. Aquest, per la seua part, ja no parla tan bé de l’exalcaldessa, des que Barberà prescindira d’ell i de la seua dona (María José Alcón) per les implicacions dels dos en Noos (cas del qual parlarem la setmana que ve) i en Imelsa, respectivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada