dimecres, 21 de novembre del 2012

Mas, Pujol, Pedro Jota i Suïssa


Resulta, com a mínim curiós, que una setmana abans de les eleccions catalanes El Mundo –el periòdic de referència de la dreta moderada espanyola (si és que a Espanya podem fer conviure els dos termes)– haja tret a la llum un informe de la policia que assegura que Artur Mas i Jordi Pujol tenen comptes milionaris de dubtosa procedència a Suïssa. Quina coincidència, no? Però no s’equivoquen, en la vida pública res ocorre per casualitat. Per què els agents de Pedro Jota no ho van traure fa un mes o dos. O per què no s’han esperat a la setmana que ve? La resposta, molt fàcil: perquè si no, no hagueren aconseguit el seu objectiu que no és un altre que embrutar la imatge del candidat del partit que podria haver guanyar les eleccions amb majoria absoluta i iniciar així el tan temut procés independentista.


No dic que la notícia que publica El Mundo siga falsa. El temps ho dirà. El que ocorre és que em fa molta gràcia que determinades qüestions (com tindre comptes bancaris a Suïssa per evadir capitals) no sempre són notícia. No em puc creure que amb la quantitat de milions d’euros que han eixit del nostre país en els últims lustres, El Mundo no s’haja preocupat d’investigar qui pot estar darrere.  Grans empresaris, banquers, esportistes d’elit... Segur que més d’un i més de dos representants d’aquests col·lectius podrien oferir-nos un curs accelerat de com evadir impostos. Però açò, pel que és veu, no és notícia.

La informació que ha publicat El Mundo ha provocat que Pujol i Mas es querellen per defensar el seu honor. Però els dirigents de Convergència no han d’oblidar que no és la primera vegada que es relaciona al seu partit amb casos de suposat finançament irregular. Fa uns anys, Pasqual Maragall –aleshores, president de la Generalitat– va insinuar que durant l’etapa Pujol, CiU cobrava un tres per cent de totes les obres públiques que es realitzaven a Catalunya. I, des de l’any 2002, s’investiga si la coalició nacionalista pot haver-se beneficiat amb algun dels milions d’euros que es van desviar de la gestió del Palau de la Música de Barcelona.

                Afectarà aquesta informació als resultats electorals de CiU? Jo, sincerament, crec que no. Pense que només contribuirà a reforçar les postures polítiques de cadascú: els votants de CiU s’indignaran pel que consideren una campanya de la dreta espanyola, mentre que els rivals polítics demanaran el cap de Mas en safata de plata. A Espanya, per desgràcia, els militants polítics són més acèrrims que els seguidors de qualsevol equip de futbol: que a Camps li han regalat uns tratges? I on està escrit que això siga  pecat? Quina manera de clavar-se amb el pobre Paco. Com si no tinguera dret a vestir-se. Amb tot el que està fent pels valencians!
               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada