dissabte, 31 de desembre del 2011

Més de 2011 pàgines

Arribem a la fi de l’any i, com sol ser habitual, toca fer balanç. Espere que les aventures domèstiques de cada dia i el caos existencial que em domina des de fa un temps, em permeten analitzar, en els pròxims dies, (amb certa tranquil·litat) els esdeveniments més importants que hem viscut en l’any que estem a punt d’acomiadar. De moment, com quan no plora una, l’altra vol jugar, no dispose de massa temps i em conformaré amb compartir amb tots vosaltres les lectures que m’han acompanyat durant els últims 365 anys. A mode d’alienació, aquesta ha sigut la llista:
1.       ‘El timbal de llauna’ de Günter Grass: un llibre dens, però imprescindible.
2.       ‘La història interminable’ de Michael Ende: té delicte haver esperat fins el trenta-quatre per llegir-lo.
3.       ‘El hòbbit’ de Tolkin: documentant-me per a la pròxima pel·lícula de Peter Jackson.
4.       ‘Jo’ de Sierra i Fabra: mira que no haver-me llegit res d’ell abans!
5.       ‘Donde los árboles cantan’ de Laura Gallego: una història d’aventures i amor, amb un final sorprenent.
6.       ‘Hòmens i falagueres i altres relats’ de Toni Cucarella: el descobriment (per a mi, és clar) d’un dels nostres grans narradors actuals.
7.       La penombra de la Coloma’ d’Andreu Sevilla: el debut interessant d’un aventurer de la literatura.
8.       ‘Històries de por’ d’Àngela Sommer-Bodenburg: els meus alumnes d’Onda feien més por.
9.       ‘Oliver Twist’ de Dickens: per què, Polansky? Per què vas destrossar aquesta història meravellosa amb la teua pel·lícula?
10.   ‘Somiant amb Aleixa’ de Climent & Mompó: més calor per a les nits tòrrides d’aquest estiu.
11.   ‘L’emperadriu dels eteris’ de Laura Gallego: què passa? No em pot agradar la literatura fantàstica?
12.   ‘El mecanoscrit del segon origen’ de  Manuel de Pedrolo: tot un clàssic.
13.   ‘Marina’ de Gemma Pasqual: papers per a la reflexió.
14.   ‘La mosca’ de Gemma Pasqual:  un llibre que va encantar als alumnes de 2n D d’Onda, que no tenien massa interés per res que estiguera format per paper, tinta i cartró.
15.   ‘El valencià és una llengua diferent?’ de Maria Josep Cuenca: una visió més sobre el conflicte lingüístic que patim al País Valencià.
16.   ‘Patrimoni’ de Phillip Roth: la crònica dels últims mesos de la vida del pare d’aquest tòtem de la literatura nord-americana. Massa distant, per al meu gust.

Per altra banda, també he llegit alguns fragments d’obres com: ‘Jo robot’ d’Asimov, ‘Istambul’ de Pamuk, ‘Anna Karènina’ de Tolstoi, ‘El ángel perdido’ de Javier Sierra, ‘El viatge al poder de la ment’ de Punset o ‘Alícia al país de les meravelles’ de Carroll. Si no he continuat la lectura d’aquestes obres no ha sigut perquè no m’hagen agradat, sinó per la meua particular promiscuïtat literària que m’impulsa a comprar almenys un llibre, cada vegada que entre en una llibreria. Alguns, per exemple ‘Anna Karènina’, estic segur que tard o d’hora els acabaré.

No voldria acabar aquest repàs de les meues lectures del 2011 sense citar algunes narracions inèdites d’amics com ara, Miquel Salvo o Andreu Sevilla, que si la deessa de les impremtes no ho té a mal, l’any que ve les podrem trobar a les nostres llibreries preferides.

Tot açò en un any en el qual he sigut pare per segona vegada;  en el qual m’he decidit a obrir aquest bloc per matar el cuquet periodístic (tot i que en els últims mesos, per no matar, no mate ni mosques); en el qual –miraculosament– he acabat l’original de la que espere que es convertisca en la meua quarta novel·leta juvenil; i en el qual he conduït vora quaranta mil quilòmetres, com apòstol del valencià, entre ma casa i els instituts d’Onda i d’Alcalà de Xivert, per tirar endavant la meua família (xe, quin paràgraf més llarg m'ha quedat per acabar! Açò no ho superen ni Saramago i Joan Francesc Mira junts!)

Ala, bon final d’any a tots i feliç 2012 a tothom.


2 comentaris: